Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Het stereotype beeld van een narcist is eenzijdig. Het is iemand die zichzelf geweldig vindt en dit ook graag laat zien. Een narcist is echter vaak ook onzeker en voelt zich minderwaardig. Narcisme is dan ook moeilijk te herkennen voor een buitenstaander die de narcist maar oppervlakkig kent. Door deze buitenstaanders wordt iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis dan ook graag bewonderd. Ze hebben dit nodig om zichzelf de moeite waard te vinden.

Zoals gezegd is een narcist moeilijk te herkennen. Er zijn echter wel een paar belangrijke kenmerken die bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis passen. Zo zijn ze ervan overtuigd dat ze bijzonder zijn, ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling, hebben een groot ego en honger naar macht. Ze hebben vaak een gebrek aan empathie en een bijpassend gebrek aan schuldgevoel. Ze kunnen manipulatief zijn door bijvoorbeeld gespeeld aardig te zijn om hun zin te krijgen. De andere kant van de medaille laat iets anders zien. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is namelijk vaak eenzaam, kwetsbaar en voelt zich minderwaardig. Ze zijn gevoelig voor kritiek en bang voor afwijzing. Wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag liggen angst en depressieve klachten op de loer.

De kans dat iemand zichzelf aanmeldt voor behandeling is klein. Wanneer de narcist zich extreem kwetsbaar voelt en depressieve klachten ervaart komt het echter voor dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zich toch zonder inmenging van anderen zich laten behandelen.