voor wie

Beschermd wonen kan door iedereen die boven de 18 jaar is en een hulpvraag heeft worden aangevraagd. Of je nu op zoek bent naar een lichte vorm van ambulante begeleiding of een intensievere vorm. Bij beschermd wonen is beide mogelijk.

Indicatie aanvragen

Een indicatie voor beschermd wonen kan worden aangevraagd via de gemeente waarin je woonachtig bent. Het aanvragen van beschermd wonen kan best ingewikkeld zijn. Hierdoor wordt er vaak voor gekozen dit samen met je begeleider te doen.

Op deze manier kan je het gesprek goed voorbereiden en kom je niet voor verassingen te staan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook voor de gemeente is het fijn om te weten waar je precies hulp bij nodig hebt. Je hebt natuurlijk altijd zelf de keus of je de aanvraag voor beschermd wonen alleen of samen met ons wilt doen.

Hoelang duurt een aanvraag

Een aanvraag voor beschermd wonen neemt vaak best veel tijd in beslag. Hoelang dit precies is, is vaak lastig te zeggen. Dit kan van meerdere factoren afhankelijk zijn. Wanneer het een crisissituatie betreft, kan de gemeente in sommige gevallen versneld een indicatie voor beschermd wonen afgeven. Gemiddeld duurt het aanvragen van een indicatie voor beschermd wonen tussen de 1 en 3 maanden.

Gesprek met de gemeente

Tijdens het gesprek met de gemeente voor het aanvragen van beschermd wonen, wordt er altijd eerst een gesprek gevoerd waarin de zorgvragen inhoudelijk worden besproken. In dit gesprek wordt er gekeken naar de hoeveelheid begeleiding die nodig is en of er nog iemand in je sociale netwerk is die je bij bepaalde zaken kan helpen.