Zorgloket

Beschermd wonen aanvragen

Wanneer je beschermd wilt gaan wonen dien je ten aller tijde contact op te nemen met de gemeente waarin je woonachtig bent. Elke gemeente heeft een eigen WMO afdeling die je advies kan geven over de mogelijkheden van beschermd wonen.

Bij de ene gemeente kun je beschermd wonen aanvragen door telefonisch contact op te nemen, bij de andere gemeente kan jij je alleen maar aanmelden via de website.

Contact met het WMO-loket

Binnen enkele weken zal iemand van de WMO-afdeling contact met je opnemen om jouw persoonlijke situatie nader te bespreken en samen met jou in kaart te brengen welke vorm van begeleid wonen het beste bij jou past.

Wanneer de gemeente jouw situatie heeft besproken en ziet dat er voldoende hulpvragen zijn voor een vorm van beschermd wonen, kan er een afspraak worden gemaakt om te kijken welke vorm van beschermd wonen het beste bij jou past.

Keukentafelgesprek gemeente

Elke gemeente heeft zijn eigen wijkcoaches, verdeeld over de verschillende wijken in jouw woonplaats. Wijkcoaches zijn coaches die bij de gemeente werken en zorg dragen voor een stabiele samenleving. De taak van deze wijkcoaches is om mensen die een hulpvraag hebben zo goed mogelijk verder te helpen.

Een gesprek voor beschermd wonen met een wijkcoach vindt in de meeste gevallen bij jou thuis plaats zodat de wijkcoaches een goed beeld hebben van jouw thuissituatie. Ook kan het zijn dat je in sommige gevallen een uitnodiging ontvangt en uitgenodigd wordt bij de gemeente.

Welke woonvorm past bij jou?

Wanneer je beschermd wilt gaan wonen wordt er kritisch gekeken naar welke woonvorm het beste bij jou past. Omdat de wijkcoach jou voor de eerste keer ziet, en het vaak lastig is om een goed beeld te vormen van jouw persoonlijke situatie, is het verstandig om alvast een aantal bijzonderheden op papier te zetten.

Heb je hulp nodig bij het huishouden of bij je financiën? Kun je nog zelfstandig wonen of kom je het beste tot je recht in een instelling? Omdat dit best wel lastig vragen zijn om te beantwoorden, kun je ervoor kiezen om eerst een zorgaanbieder te vinden die bij je past en beschermd wonen aanbiedt in de vorm die het beste aansluit bij jouw hulpvragen.