Beschermd wonen volwassenen

Beschermd wonen voor volwassenen

Je bent als (jong)volwassene toe aan de volgende levensfase en wil graag op jezelf gaan wonen. Dit is niet altijd voor iedereen makkelijk. Mensen met een verstandelijke of psychische beperking kunnen er daarom voor kiezen om begeleid of beschermd te gaan wonen.

Verschillende woonvormen

Begeleid of beschermd wonen kan in verschillende vormen, de meest passende vorm is afhankelijk van de hulpvragen die er liggen en de huidige woonsituatie. Iemand kan er voor kiezen om zelfstandig te blijven wonen en begeleiding thuis te krijgen. Dit valt vaak onder begeleid wonen.

Een optie voor beschermd wonen is een woongroep waar iemand met anderen in een ‘gewone’ woonsetting woont. Cliënten hebben vaak een eigen zit- en slaapkamer terwijl de woonkamer, keuken en badkamer worden gedeeld. Overdag is er begeleiding aanwezig en ’s avonds op afroep.

Ook zijn er woon- en werkboerderijen waar je terecht kunt als je zelfredzaam bent, maar wel 24-uur zorg én een duidelijke dagstructuur nodig hebt. Cliënten wonen in een eigen appartement maar doen ook veel samen zoals eten koken, tv-kijken of andere activiteiten.